Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Euromethod

1.2.3. Euromethod
EU a otevřený trh vývoje IS a s nimi spojených služeb, vyžaduje, aby si zákazníci a dodavatelé IS v různých zemích rozuměli- EM. Dává důraz na vztahy mezi zákazníkem a dodavatelem. K tomu definuje obecnou množinu pojmů a požadavků. Takže je to taková METAmetodika jak se vyznat v ostatních metodikách)
Zde jsem se nedostala k popisu ŽC, ale k takové kecačce o metodice – předávám jak jsem dostala (viz.(2))
Principy EM:
Adaptace IS- různé typy změn v IS, IS pojímán jako cele zahrnující organizační, lidské a technické prvky.
V rámci adaptace se rozdělují dvě skupiny činností:
• Tvůrčí (produkční) činnost veškeré práce prováděné ve spojitosti se zkoumáním stavu, analýzou požadavků, návrhem, testováním, instalací a s dokumentací IS.
• Řídící činnost – řízení, sledování průběhu prací na IS, prostřednictvím plánování a řízení projektu

1.2.4. SSADM
SSADM – je podporovaná řadou CASE nástrojů, v GB používá asi 70% organizací. Nepokrývá celý ŽC IS, je určená spíše pro řešitele než pro zákazníka. Je založena na datech, modelují se již od počátečních fází.

Etapy SSADM
1. Úvodní studie –0. proveditelnost – nepovinná etapa, rozhodnutí, zda je projekt technicky možný, finančně a sociálně akceptovatelný, zda je organizace ochotna jej přijmout.
2. Analýza požadavků – 1.průzkum stávajícího prostředí –Získání přehledu o funkcích probíhajících v uživatelském prostředí, původní může být základem pro nový, odhalení dat, které systém vyžaduje, přiblížení používaných technik, stanovení hranic systému. pokud žádný stávající neexistuje, je tato etapa inicializační.Výsledkem logický pohled na stávající systém. 2.Možnosti organizace věcné oblasti – hledání možných způsobů organizace systému, způsoby splnění požadavků. Tato rozhodnutí dělají sami uživatelé. Pomáhá objasnit, co by měl daný systém dělat.
3. Specifikace požadavků – 3. Definice požadavků – následně se prověřuje detailní specifikace požadovaného systému. Nutnost odlišení věcných a funkčních požadavků od nefunkčních a implementačních. Výsledkem etapy je katalog požadavků, hrubý konceptuální datový model požadovaného IS, ŽC entit, katalog dat, funkční vymezení systému, ….
4. Logická specifikace systému – 4.výběr technologického řešení – navrhnutí a posouzení možnosti technické architektury IS, její náklady, vliv na organizaci. Výsledkem je výběr nejvhodnější architektury – podklad pro nákup HW. 5.Logický návrh – specifikace systému, vytvořeného v 3.etapě, je rozpracována na detailní úroveň, návrh uživatelského rozhraní a detailní specifikace procesů. Používají se k tomu JSD.
5. Fyzický návrh – 6.Fyzický návrh – transformace logických návrhů tak, aby bylo možno systém implementovat na vybraném HW a s danou konfigurací základního programového vybavení, databázový systém a aby vyhovoval nefunkčním implementačním požadavkům, na systém kladeným.

Žádné komentáře:

Okomentovat