Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prototypování

Prototypování
Sekvenční postup projektu se změní v kruhové provádění jednotlivých fází (asi jako když píšu diplomku, čtu diplomku, upravuju diplomku, reviduju, upravuju) – dochází k minimalizaci rizika včasného odhalení chyby, která vzniká z těchto důvodů:
 tvůrce podlehl sebeklamu , že řešenému problému rozumí
 zadavatel neumí přesně definovat požadavky
 nedostatečná analýza

Cyklus prototypu – návrh prototypu – implementace prototypu – testování prototypu –analýza výsledků – (pokud ano projekt pokračuje) – modifikace plánu – detailnější/upravený prototyp –a celé kolečko znovu 

Přírůstkový životní cyklus projektu
Klade si za díl co nejrychleji dosáhnout přínosu projektu. Životní cyklus není prováděn sekvenčně ale paralelně. Řešení se rozdělí na menší celky a ty jsou zpracovány dle klas. Životního cyklu. Podmínkou je aby jednotlivé části řešení (např. aplikace) byly samostatně funkční. Při úvodní studii projektu je třeba rozdělit řešení (např. aplikaci) na jádro a jednotlivé „inkrementy“ – třeba modul základní, účetní, skladový….

1.5. Činnosti při řízení projektů - plánování
Plán –Plán projektu obsahuje závazná pravidla, podmínky a postupy pro zpracování projektu. Plán projektu popisuje projekt z hlediska: cílových produktů, pracovních postupů, zdrojů, času, financí, organizace, kvality.
V plánu projektu jsou uloženy informace o tom, co, jak, kdy, s kým a za co bude v rámci projektu realizováno.
Výchozí plán projektu je definován ještě před vlastním zahájením projektu. Plán projektu dále žije a je aktivní po celou dobu trvání projektu. Po ukončení každé etapy je plán revidován, doplněn o nové skutečnosti a změny vzniklé na základě dosavadního průběhu a podrobně rozpracován pro následující etapu. Úpravy Plánu projektu jsou prováděny v případě potřeby průběžně i během zpracování etapy.

základními komponentami Plánu projektu jsou:
 zadání projektu,
 struktura projektu,
 harmonogram a rozpočet projektu,
 zhodnocení proveditelnosti projektu,
 organizace projektu,
 stanovení řídících a kontrolních procedur

Bývá vyjádřen dokumentem a schválen vedoucím orgánem projektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat