Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výhody modelu ASP pro uživatele

1.2. Výhody modelu ASP pro uživatele
• Pokud firma najde a využije služeb vhodného subjektu ASP, získá tím následující výhody:
• může ihned využívat hotový systém,
• rizika realizace projektu nese subjekt ASP,
• získá časové úspory,
• může otestovat konkrétní službu v rámci zkušebního období
• a případně nespokojenosti hledat jiné řešení.

Výhody existují i v případě existujícího řešení, které je dostupné na trhu. S pořízením produktu, instalací, uvedením do rutinního provozu jsou spojená určitá rizika a vznikne jistá časová prodleva. V ASP modelu můžeme využít nabízenou službu prakticky ihned.
Významnou výhodou ASP modelu je také to, že uživatelský subjekt na sebe nemusí vázat potřebné know-how (především nemusí zaměstnávat IT specialisty), potřebné zajištění získává spolu se službou od subjektu ASP. Firmy se tedy mohou plně zaměřit na vlastní podnikání ("core business").

1.3. Výhody modelu ASP pro uživatele
Pro poskytovatele ASP je výhodné nákladové hledisko. Poskytovatelé rozkládají své náklady mezi více zákazníků. Díky tomu mohou dosáhnout významného snížení celkové nákladové hladiny na využívání dané aplikace oproti situaci, kdy si aplikaci pořizují přímo její koncoví uživatelé. To má velmi významný důsledek zejména pro malé a střední firmy, které by jinak neměly šanci využít kvalitní a specializované aplikace.
Výhodou modelu ASP může být též rovnoměrné rozložení nákladů při využívání služby a predikovatelnost těchto nákladů. Velká část nákladů je totiž většinou lineárně závislá na době po kterou byla ASP služba využívána a na míře jejího využití. Způsob, jakým si subjekty ASP účtují poplatky za své služby může být různý (např.: měsíční, čtvrtletní či roční paušální poplatky za uživatele, časově závislý tarif vycházející z doby, po kterou je aplikace skutečně používána, účtování podle počtu uzavřených transakcí apod.)

Způsob účtování poplatků umožňuje zákazníkovi přesně plánovat své výdaje na využívání daných služeb.
Zajímavým efektem je též schopnost poskytovatelů ASP zajistit svým uživatelům přístup k požadovaným službám v podstatě odkudkoli.
Zákazník může spolupracovat pouze s jedním partnerem (s poskytovatelem ASP), nemusí být v jednání se subjekty ISV nebo NSP.

Žádné komentáře:

Okomentovat