Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Provedení projektu

Provedení projektu
1. přidělení prací členům týmu
2. sledování postupu prací
3. sledování kvality prací
4. sledování vnějších vlivů
5. vyhodnocení postupu projektu
6. kompletace požadavků na změny
7. úprava rozvrhl projektu
8. úprava předpokladů projektu
9. úprava ocenění projektu
10. schválení nového rozvrhu

1.6. Organizace projektu
(převzato z otázky 25A, dodatek)

1.6.1. Organizace projektu
Na začátku, každého projektu je zvolen project manager (PM), který řídí projekt po celou dobu. Organizace činností a lidí se v různých etapách liší.
1. Úvodní studie - poměrně malý tým : PM + hlavní projektant (někdy nazýván architekt), + další projektanti, celkově tak 5 lidí
2. Návrh globální architektury (HW i SW) - cílem vytvořit určitý rámec, který bude držet celý projekt pohromadě - kromě lidí z úvodní studie se účastní specialisté z podni¬ ku, 1-2 HW specialisté, SW specialista, odborníci z jednotlivých oblastí.
3. Globální a detailní návrh - vytvoří se projekční subtýmy zabý¬ vající se jednotlivými oblastmi. Ve spolupráci s vedením pro¬ jektu zakomponovávají svůj návrh do připravené architektury.
4. Implementace - obdobný systém jako GN A DN - malé týmy a jedna řídící skupina.

Při zavádění mohou být profesionální školitelé nebo sami tvůrci, záleží na počtu školených uživatelů a jejich předpokládané in¬ teligenci, obtížnosti systému, pedagogických schopnostech tvůrců.
Dále by měla existovat testovací skupina, někdy musí být nezᬠvislá od tvůrců.
U větších projektů dále existuje řídící komise složená z vyššího vedení odběratele a dodavatele, která odsouhlasuje výsledky jednotlivých etap. U ještě větších projektů existuje změnová komise, která se obvykle schází častěji než řídící komise a vyřizuje menší změny.
Z odběratelské firmy je třeba spolupracovat s nejvyšším vedením, se zástupci uživatelských skupin, u podniků, které mají vlastní oddělení zabývající se IS, tak budeme úzce spolupracovat i s tímto oddělením, není špatné vzít některé tyto pracovníky do do našich týmů.

Při sestavování týmů "namíchat" různě zkušené pracovníky, různé typy lidí. Obecně 4 typy lidí podle jejich chování:
viz. otázka A25

V týmu jsme měli mít pracovníky všech skupin, poměr podle činnosti týmu, zároveň bychom měli při sestavování myslet na dob¬ré sociální klima.

Při řízení může být použita např. metoda hlavního programátora. Hlavní programátor v týmu koordinuje práci a sestavuje systém na vyšší úrovni, ostatní píší obslužné rutiny, zajišťují nižší úroveň programování. Tento přístup by měl vést k větší konzistentnosti výsledného IS, umožňuje hl. programátorovi soustředit se na koncepční otázky.
Při řízení lidí je třeba dodržovat obecné postupy - např. motivování, zvolit vhodnou míru kontroly, dát jednotlivým vývojovým pracovníkům dostatečnou míru autonomie.

Žádné komentáře:

Okomentovat