Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pokuty správcům a zpracovatelům

Pokuty správcům a zpracovatelům
(1) Pokutou do výše 10 000 000 Kč bude potrestán správce nebo zpracovatel, který poruší povinnost stanovenou tímto zákonem při zpracování osobních údajů.
(2) Pokud správce nebo zpracovatel do 1 roku ode dne, kdy nabylo rozhodnutí o uložení pokuty právní moci, porušil povinnosti stanovené tímto zákonem při zpracování osobních údajů opakovaně, může mu být uložena pokuta do výše 20 000 000 Kč.
(3) Správce nebo zpracovatel, který maří kontrolu prováděnou Úřadem, může být potrestán pořádkovou pokutou do výše 1 000 000 Kč, a to i opakovaně.



1.6. Zákon o svobodném přístupu k informacím
Zákon 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím.

Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím a stanoví základní podmínky, za nichž jsou informace poskytovány.
Povinnými subjekty, které mají podle tohoto zákona povinnost poskytovat informace vztahující se k jejich působnosti, jsou státní orgány a orgány územní samosprávy (dále ty subjekty, kterým zákon svěřil rozhodování o právech, právem chráněných zájmech nebo povinnostech fyzických nebo právnických osob v oblasti veřejné správy).
Zákon stanoví, které informace jsou povinné subjekty povinny zveřejňovat. Tyto informace musí být zveřejněny i způsobem, který umožňuje dálkový přístup. Pokud žadatel trvá na přímém poskytnutí zveřejněné informace, povinný subjekt mu ji poskytne.
Je-li požadovaná informace v souladu s právními předpisy (Zákon č. 148/1998 Sb., o ochraně utajovaných skutečností) označena za utajovanou skutečnost, k níž žadatel nemá oprávněný přístup, povinný subjekt ji neposkytne.
Pokud je požadovaná informace označena za obchodní tajemství, povinný subjekt ji neposkytne
Informace, které vypovídají o osobnosti a soukromí fyzické osoby, zejména o jejím rasovém původu, národnosti, politických postojích a členství v politických stranách a hnutích, vztahu k náboženství, o její trestné činnosti, zdraví, sexuálním životě a majetkových poměrech (v zákoně o ochraně osobních údajů tzv. citlivé údaje), povinný subjekt poskytne pouze tehdy, stanoví-li tak zvláštní zákon, nebo s předchozím písemným souhlasem žijící dotčené osoby. Jestliže dotčená osoba nežije, lze informaci o ní poskytnout jen za předpokladu, že bude zachována její lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno její dobré jméno.
Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy povinný subjekt poskytne jen za podmínek (Zákon č. 256/1992 Sb., o ochraně osobních údajů v informačních systémech).
Povinný subjekt může omezit poskytnutí informace, pokud se vztahuje výlučně k vnitřním pokynům a personálním předpisům povinného subjektu, Povinný subjekt informaci neposkytne, pokud by tím byla porušena ochrana duševního vlastnictví stanovená zvláštním předpisem. Jsou stanoveny ještě další případy, kdy nejsou informace poskytnuty.
Zákon stanoví postup pro podávání a vyřizování písemných žádostí o poskytnutí informace.
Povinný subjekt musí v případě nevyhovění žádosti vydat rozhodnutí. Proti němu se lze odvolat.
Povinné subjekty jsou v souvislosti s poskytováním informací oprávněny žádat úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s vyhledáváním informací, pořízením kopií, opatřením technických nosičů dat a s odesláním informací žadateli.

Žádné komentáře:

Okomentovat