Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Životní cyklus informačního systému

Životní cyklus informačního systému
Co je životní cyklus informačního systému, resp. model vývoje systému. Uveďte přístupy k životnímu cyklu z hlediska různých metod. Základní fáze tvorby projektu IS, rozhodující problémy spojené s jednotlivými fázemi, možnosti řešení.



Životní cyklus (LC), dalo by se říci, znamená proces tvorby informačního systému a jeho následné existence.


Metodika tvorby IS zahrnuje jednak celkový pohled na životní cyklus IS, dále rozpracování jednotlivých atributů všech fází životního cyklu a příslušné metody, techniky a nástroje, používaných v jednotlivých činnostech vývoje a provozu IS.
Metodika tvorby IS je souhrn :etap, přístupů, zásad, postupů, pravidel, dokumentů, řízení, metod, technik a nástrojů, který pokrývá celý životní cyklus IS. Metodika by se měla vztahovat na všechny prvky IS – pracovníky, org.procedury a postupy, data, SW, HW, organizační vlivy IS, ekonomické otázky spojené s vývojem a provozem IS, použité metody, techniky a nástroje jednotlivých fází ŽC IS, produkty a potřebné dokumenty v jednotlivých fázích ŽC IS, způsob řízení v jed…ŽC IS.
Základem všech úvah v metodikách je představa o struktuře a obsahu tzv.životního cyklu informačního systému - od této představy se odvíjí a k ní se váže veškerý další obsah metodiky.

Pojem ŽC je relativní a každou metodikou chápán jinak, což následuje u jednotlivých metodik.

Žádné komentáře:

Okomentovat