Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Činnosti, které je nutné provést při zavedení IS/IT

1.3. Činnosti, které je nutné provést při zavedení IS/IT
 Instalace technického a programového vybavení (instalaci HW a SW)
 Přenos a transformace dat stávajícího systému do nového systému
 Školení uživatelů a administrátorů
 Zajištění podpory uživatelů a administrátorům v prvních fázích
 Zkušební provoz, testování a odstranění zjištěných nedostatků
 Úplné zprovoznění nového systému a odstavení původního systému
 Provedení a vyhodnocení akceptačního testu
 Přidělení uživatelských oprávnění

1.4. Způsoby realizace zavedení a jejich hodnocení
Viz. text výše rozlišujeme realizaci podle toho, zda existuje návrat do původního stavu:
 Spálené mosty - Podle plánu může proběhnout ze dne na den odstavení původního systému a zprovoznění nového systému. U velkých projektů je tento přístup z počátku málo nákladný, ale velmi riskantní.
 Současné používání starého a nového systému - Po určité období, jakmile je nový systém akceptován, certifikován apod., je odstaven původní systém. Oba systémy nejprve běží současně. To klade vyšší nároky na uživatele. Tento přístup umožňuje zavést nový systém, jakmile jsou nalezeny a odstraněny jeho chyby. Tento přístup je zpočátku nákladnější, ale méně rizikový.
 Podle toho, zda je systém zaveden najednou nebo po částech, rozlišujeme:
 pilotní projekt - Systém se zavede nejprve pouze v jedné lokalitě a celý postup se vyhodnotí. Zkušenosti se využijí při zavedení v ostatních lokalitách. Optimální je vybrat lokalitu, ve které jsou uživatelé ke změnám nejlépe naladěni (optimističtí, podporují změny, apod.)
 Zavedení celého systému najednou - Celý systém je zaveden najednou tj. nainstalují se a zprovozní všechny aplikace, moduly, funkce, atd.
 Postupné zavádění modulů, funkcí - Postupně se zavádějí jednotlivé aplikace, moduly, funkce, atd.
 Pro hodnocení zavedení IS je důležitý výstup z akceptačního řízení tzn. akceptační protokol. Placení za projekt by mělo být vázáno na výsledky v akceptačního řízení.

1.5. Hodnocení kvality zavedení IS
Hodnocení může být provedeno podle definovaných metrik. Metriky musí být definovány před zavedením a jejich navržení není snadné. Mohou být hodnoceny např. dodržení harmonogramu, nákladů, kvalita produktu, kvalita školení, podpora při zavedení systému, přechod na nový systém, provedení akceptačního testu, atd.

1.6. Zkušební provoz
Cílem zkušebního provozu je ověřit funkčnost systému v reálném prostředí a oprava chyb. Uživatelé při prvním používání systému určí chyby a systém připomínkují. Zkušební provoz je prováděn na ostrých datech. Je proveden až po testování celého systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat