Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ANTON PAVLOVIČ ČECHOV

– zakladatel lyrického a psychologického dramatu. Lyrické drama – potlačena dějovost, hledání životních jistot, kritika ruské společnosti.
Racek
Strýček Váňa
Tři sestry
Višňový sad
FRANCIE:
HONORÉ DE BALZAC – zakladatel realismu
Lidská komedie – cyklus asi 100 románů a povídek, ve kterých ukazuje francouzskou společnost a různé společenské vrstvy. Kritizuje i touhu po zisku, hlavně postup k zisku a postavení.
román: Otec Goriot – bohatý kupec, který svůj majetek rozdělil svým dcerám. Domníval se, že se o něj dcery postarají, nakonec umírá opuštěný v penzionu
román: Evženie Grandetová – je to dcera bohatého, lakomého a zlého otce. Bohatě se ožení, svou ženu dožene k smrti a k dceři je krutý. Evženie se zamiluje do svého chudého bratrance, který jel do Indie podnikat. Ona mu půjčila peníze, ale ani peníze ani jeho už neuvidí. Grande umírá a Evža se stává bohatou. Najednou je okolo ní spoustu nápadníků, ale ona se provdá za starého soudce a opatruje ho až do smrti. Poté se věnuje dobročinnosti.
Další romány: Ztracené iluze
Lesk a bída kurtizán
Sestřenice Běta
GUSTAV FLAUBERT – zobrazuje citové vztahy
Paní Bovaryová – hlavní hrdinka Ema, dcera zámožného sedláka, která se provdá za venkovského lékaře. Žijí v malém městě. Ema se v manželství nudí a hledá východisko v milostných vztazích. Chce uprchnout s milencem, ale ten ji opustí. Další z nich jí zadluží a opustí ji. Vydírá ji lichvář a ona se ze zoufalství otráví. Její manžel se vše dozví až po její smrti a umírá taky.
CITOVÁ VÝCHOVA – autobiografické rysy, hlavní hrdina touží po lásce i po kariéře, ničeho nedosáhne
GUY DE MAUPASSANT – psal povídky a romány
Kulička – povídka o nevěstce, kterou zbabělí spolucestující pohrdají, ač všechny zachránila
Miláček – román, chudý novinář, který moc psát neumí. Pomůže mu jeho žena, která mu píše první články. Jeho přítel umírá a chce si vzít vdovu, ožení se sní, připraví ženu o půl majetku, způsobí pád ministra, proniká do nejvyšších kruhů, nechává si oslovovat barone. Žil počestně, všichni si ho vážili

Žádné komentáře:

Okomentovat