Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL

– původem z Ukrajiny, psal komedie, povídky a romány.
Taras Bulba: napsaná v mládí, romantické povídky, boj ukrajinských kozáků proti Polákům.
Revizor: komedie, satira na ruskou byrokracii, na carské úředníky a na jejich hloupost. Hlavní hrdina, petrohradský úředníček Chlesakov cestuje se svým sluhou. Zastaví se v hospodě, ale nemají čím zaplatit. Radní si myslí, že je to revizor, který má vystupovat inkognito. Chlestakov si ale myslí, že ho jdou zavřít. Brzy pochopí, že si ho úředníci spletli a využije toho-půjčí si od každého radního 300 rublů, je pozvaný ke starostovi na oběd, tam se vytahuje a pak na radu sluhy zmizí z města. Předtím napíše příteli dopis o této příhodě, ale zvědavý pošťák dopis otevře a tak to všechno vyjde najevo.
Mrtvé duše: román, doba nevolnictví v Rusku, hlavní hrdina dobrodruh Čičichov objíždí statky a za drobné vykupuje jména mrtvých nevolníků – ostrá kritika nevolnictví. Se jmény jde do banky a bere si na ně zálohu. Banka nepřijde na podvod, protože v účtech a jiných věcech nemá pořádek.
IVAN SERGEJEVIČ TURGENĚV – psal romány o vztazích mezi generacemi
Lovcovy zápisky: soubor povídek, obraz ruské přírody a kritika nevolnictví
LEV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ – šlechtic, ve stáří se rozhodl, že bude žít jako poddaní
Vojna a mír: 4 dílná epopej, popisuje zde dobu napoleonských válek (bitva u Slavkova, Napoleon x ruský vojevůdce Kutuzov) V této době hoří Moskva, aby ji nemohli Francouzi obsadit. Napoleon ustupuje.
Anna Karenina. Krásná vzdělaná žena, manželka vysokého carského úředníka, miluje jí hrabě Vronskyj. Anna se do něj zamiluje, požádá manžela o rozvod, ale ten jí to nepovolí, protože je to společensky nepřípustné. Anna odchází, žije s Vronskym na venkovské usedlosti. Anna jede za Vronskym na nádraží a spáchá sebevraždu – skočí pod vlak
FJODOR MICHAJLOVIČ DOSTOJEVSKÝ – odsouzen k smrti, omilostněn, žil ve exilu
Zápisky z mrtvého domu. Psychologický román.
Idiot. Román, o zchudlém šlechtici Myškinovi, kterého jeho okolí pro jeho dobrotu označuje za idiota.
Zločin a trest. Psychologický román, o 2 části zločinu a trestu. Chudý student Raskolnikov cítí jako křivdu, že je chudý. Okrade lichvářku, ale musí zabít její sestru a jí. Šperky schová pod okap, není podezřelý, ale má výčitky svědomí. Svěří se přítelkyni prostitutce Soně a ta ho donutí, aby se přiznal.
Bratři Karamazovi – byl zavražděn otec a je hledán viník mezi 3 syny

Žádné komentáře:

Okomentovat