Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Psychologická próza

Egon Hostovský (1908 – 1973)
narodil se v Hronově, studoval v Praze filozofickou fakultu UK, později ve Vídni. V letech 1948 – 1949 pracoval na velvyslanectví v Norsku a od roku 1949 zůstal na trvalo v zahraničí. Jeho knihy podobně jako knihy Jana Čepa se u nás objevují až na konci 60. let.
Dílo:
„Případ profesora Körnera“ – román, obraz lidského osudu zmítajícího se v krizi, kterou zřejmě není možno přežít, nevěra manželky, hrozba zhoubné nemoci, která ve skutečnosti neexistuje, jsou fakta, která jedince nakonec zničí.
„Cizinec hledá byt“ – vrcholné dílo. Děj se odehrává od roku 1945 v New Yorku do února 1946. Český lékař Václav Marek odjíždí do USA, je to internista. Získal zde stipendium, aby mohl dokončil výzkumnou práci o léčbě vysokého krevního tlaku. Jediné, co musí zařídit, je najít si klidný byt pro psaní. Má klidnou a vstřícnou povahu, dostává se do konfliktů se svými domácími, nebo s nájemníky. Vystřídá několik bytů, ale nikde nemá klid. Pochopení a klid nalézá až u českého dělníka Václava Noska. Sem už však přichází jako těžce nemocný a zanedlouho umírá.
„Nezvěstný“ – román o událostech roku 1948 v Praze
„Všeobecné spiknutí“ – nejrozsáhlejší román, který vyšel v anglickém překladu v roce 1961.

Žádné komentáře:

Okomentovat