Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Generační psychologický román

Josef Škvorecký (1924 - ….)
prozaik, básník, literární kritik, překladatel. Vystudoval angličtinu a filozofii na UK, prošel několika zaměstnáními, po absolvování vojenské služby se stal redaktorem Státního nakladatelství. Později se stal redaktorem dvouměsíčníku Světová literatura, na jehož založení se podílel. Roku 1968 odešel se svou ženou Zdenou Salivarovou do exilu, pobýval v USA, nyní žije v Torontu v Kanadě, kde založil nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Velkou roli v jeho tvorbě hraje jazz.
Dílo:
„Zbabělci“ – román, vyšel v roce 1958 a vyvolal rozsáhlé polemiky, postava Danny Smiřického se objevuje i v některých dalších autorových dílech.
„Konec nylonového věku“ – novela, postava Dannyho, období po únoru 1948
„Legenda Emöke“ – novela, tragický příběh o lásce ničené lidskou nenávistí a hloupostí.
„Sedmiramenný svícen“, „Babylonský příběh a jiné povídky“ – povídkový soubor s židovskými motivy
„Lvíče“ – román, na jedné straně v něm jde o detektivní zápletku – Lenka se tu jeví ve dvou podobách, jednou jako zachránkyně, podruhé jako původkyně, což vede k otázce nepostižitelnosti zločinu, možnosti či nemožnosti jeho potrestání, na druhé straně se dostáváme do prostředí našeho literárního zákulisí v době začínajících změn 60. let.
„Tankový prapor“ – próza z vojenského prostředí, v níž se znovu setkáváme s autobiografickou postavou Danny Smiřického, vycházel v cenzurovaných částech v Literárních novinách a Kulturní tvorbě, chystané vydání v nakladatelství Československý spisovatel se však neuskutečnilo.
„Mirákl“ – román, v němž nejde pouze o život lidí mezi lety 1949 až 1970 v Československu a za hranicemi, ale o porovnání víry – srovnává zde víru katolickou a komunismus, zdánlivě protichůdné cesty si začínají být podobné ve chvíli, kdy to či ono hnutí nestojí již někde na okraji jako bojovník, ale stává se mocenskou silou.
„Prima sezóna“ – soubor povídek, chápavý obraz Dynnyho nešťastných lásek.

Žádné komentáře:

Okomentovat