Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Pole orná a válečná“

– protiválečný román, navazoval na český básnický poetismus (nesouvislý děj, volné řazení scén z fronty, zázemí), odsuzuje násilí a vraždění.
„Rozmarné léto“ – příběh situován do Krokových Varů. V říčních lázních Antonína Důry je prázdno, protože červen byl pouze deštivý. Scházejí se tu pan Antonín, kanovník Roch a major Hugo. V jejich společnosti se objevuje také Antonínova manželka Kateřina. Jednoho dne do města přijel provazolezec Arnoštek se svou krásnou společnicí Annou. Tři dny, které komedianti ve Varech tráví vytrhnou obyvatele z pasivity. Paní Kateřina nemůže spustit oči z Arnoštka a Anna přitahuje pozornost Antonína. O půvabnou Annu se také pokouší abbé Roch, ale vyvázl s natrženým uchem. Majora Huga od Anny vyhání výpraskem sám Arnoštek. Po odjezdu komediantů se vše vrací do starých kolejí. Antonín se musí spokojit se svou uštěpačnou Kateřinou a tlacháním s Rochem a Hugem.
„Markéta Lazarová“ – děj románu se odehrává ve středověku na hradu Roháček (v románu Kozlík), Obořiště (v románu Lazar) a k Mladé Boleslavi (v románu Šerpinský hvozd). Vančura ukazuje přednosti společnosti, ve které není člověk omezován. Popisuje život loupežníků, kteří obývali turnovské a boleslavské lesy. Mezi nejobávanější patřil Kozlík. Měl devět dcer a osm synů. Svou silou z nich vynikal nejvíce Mikuláš. Kozlíkové si moc dobře nerozuměli se sousedním loupežnickým rodem Lazarů. Jednou Lazar odmítl pomoci Mikulášovi proti královskému vojsku. Mikuláš se mu pomstil a unesl jeho krásnou dceru Markétu. Ta se měla původně stát služebnicí Boha a odejít do kláštera. Markéta se ale do Mikuláše zamilovala a trpěla tím, že je jeho milenkou, přestože dala otci jiný slib. Další mileneckou dvojici tvoří zajatý německý hrabě Kristián a Kozlíkova dcera Alexandra. Nepokoje vyvrcholily bojem mezi loupežníky a hejtmanským vojskem. Několik lidí padlo, Kozlík a někteří synové byli zajati. Ostatní synové je chtěli vysvobodit, akce se ale nepovedla a všichni lupiči zemřeli na popravišti. O život přišel Kristián. Alexandře i Markétě, která navíc čekala Mikulášova syna, bylo odpuštěno. Román prostupují prvky lyrismu. Jazyk působí vznešeně a knižně. Román o nezničitelnosti lidského života, jeho krásách a síle.

Žádné komentáře:

Okomentovat