Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Skácel (1922 – 1989)

pocházel z učitelské rodiny. Během války byl totálně nasazen v Rakousku, odklízel trosky, pohřbíval válečné oběti, pracoval v továrně. Od roku 1948 pracoval jako redaktor kulturní rubriky brněnského komunistického deníku „Rovnost“. Od roku 1953 pracoval jako redaktor literárně-dramatické redakce Československého rozhlasu v Brně. V letech 1963 – 1968 působil jako šéfredaktor měsíčníku „Host do domu“. V roce 1970 byl vyloučen z KSČ a posléze mu bylo zakázáno publikovat. V 50. A 60. Letech publikoval, pak „byl odmlčen“ a mohl publikovat až od roku 1981. Mezitím jeho sbírky vycházely v samizdatu a cizině.
Dílo:
„Kolik příležitostí má růže“ – básnická prvotina (1957), poezie pevně spjatá s jeho venkovským domovem, dětství, bez okras a pestrých obrazů, spíše tlumená, nutící čtenáře přemýšlet.)
„Co zbylo z anděla“, „Hodina mezi psem a vlkem“, „Smuténka“, „Metličky“ – básnické sbírky z 60. Let. Verše jsou úsporné s pomlkami, někdy nedořečené, slovník je postaven na plnovýznamových slovech.
„Jak šel Brousek na vandr“, „Pohádka o velikém samovaru“ – knížky pro děti
„Kdo pije potmě víno“ – poslední sbírka vydaná za básníkova života, zařadil do ní i básně, které dříve neprošly cenzurou.
Publikace vydané posmrtné, vydal editor Jiří Opelík
„A znovu láska“ – básnická sbírka
„Třináctý bílý kůň“ – soubor krátkých próz
„Jedenáctý bílý kůň“ – výbor recenzí, sloupků, které básník publikoval v „Hostu do domu“ a které vydal pod stejným titulem v roce 1966.
Vratislav Effenberger
50. – 60. Léta, básník surrealistické skupiny, vydával strojopisné (samizdatové) sborníky.
Dílo:
„Znamení zvěrokruhu“ – sborník
„Lov na černého žraloka“

Žádné komentáře:

Okomentovat