Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Odchod z Čech“

– básnická sbírka, zoufalé až agresivní vyslovení pocitů exulanta, jeho nenávistný vztah k normalizovaným Čechám, které ovšem miluje, chápe exil jako mezní situaci, člověk může hledat cestu jen směrem k věčným hodnotám, především k Bohu.
Petr Kolář
řídil literární měsíčník Sešity, pracoval jako noční hlídač.
Dílo:
„Čára na dlani“, „Zahrady naboso“, „Mrtvá sezóna“ – reflexivní lyriky, sbírky které vyšly v Praze.
„Obyvatelná těla“, „Skanzeny“, „Pěší věc“, „Těžítka“ – sbírky, které vyšli v edici Petlice.
Jaroslav Seifert (1901 – 1986)
narodil se na pražském Žižkově v dělnickém prostředím jeho otec byl vyučený zámečník. Nedostudoval gymnázium, věnoval se žurnalistice. Pracoval v „Rudém právu“, v brněnské „Rovnosti“, redaktor satirického časopisu „Sršatec“ a obrázkového týdeníku „Reflektor“, který převzal od S. K. Neumanna. Byl spoluzakladatelem Devětsilu. V roce 1949 zanechal novinářské činnosti. Překládal Bolka, Apollinaira atd. Od roku 1950 se věnoval zejména literární činnosti. Měl těžkou chorobu pohybového ústrojí. Byl předsedou Svazu československých spisovatelů. V roce 1984 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.
Dílo:
„Deštník z Piccadilly“
„Morový sloup“ – sbírka byla napsána v letech 1968 – 1970, vyšla až v roce 1981 v samizdatu Petlice, je to smutná, až trpká poezie reagující především na události z roku 1968. Z básní: Morový sloup, Kanálská zahrada, Poutní místo, Kolotoč s bílou labutí, A sbohem ….
„Všecky krásy světa“ – vzpomínková kniha, evokuje jak pocit radosti tak bolest z krušných životních okamžiků a pomíjivosti, po mnoha samizdatových opisech vyšla v exilovém vydání a v roce 1982 v cenzurovaném oficiálním vydání.

Žádné komentáře:

Okomentovat