Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Zamřížované zrcadlo“

– próza s prvky reportáže, využil vlastní zkušenost z vězení.
„Golet v údolí“ – Golet = židovská osada, svět ortodoxních židů, povídka O smutných očích Hany Karadžičové. Tři prózy z podkarpatského Ruska.
„Nikola Šuhaj loupežník“ – baladický román, děj situován do vesnice Koločava na Zakarpatské Ukrajině do doby 1. světové války a po ní. Nikola je vojenský zběh, který se svým přítelem dezertoval z vojenského pluku v Ďarmotech. Nejdříve se spolu ukrývají u staré čarodějnice, která má dvě ošklivé dcery. Nikola miluje svoji věrnou a laskavou Eržiku, ale má si vzít Vasju, Němec Jevku. Baba oba zaklela, ale přesto utekli. Nikola se vrátil do rodné Koločavy, ale protože jej pronásledovali četníci, musel se ukrývat po lesích. Živil se zbojnictvím. Nikolova skupina, do které patřil i jeho bratr Jura, brala bohatým a chudým dávala. Proto je měli lidé rádi a pomáhali jim. Četníci vypsali za Nikolovo dopadení peněžitou odměnu. Zradili jej tři kamarádi z Koločavy a zabili i jeho bratra Juru.
„Biblické příběhy“ – pro děti a mládež převyprávěný Starý zákon.
„Ze starých letopisů“, „O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách“ – převyprávění staroindické bajky.
„Země beze jména“ – reportáž, rozšířena pod názvem „Hory a staletí“
Marie Majerová (1882 – 1967)
novinářka, spisovatelka společenské prózy, pocházela z Úvalů u Prahy. Jako novinářka se vypracovala v Paříži a ve Vídni. Pak se trvale věnovala literární činnosti.
Dílo:
„Nejkrásnější svět“ – zachytila český venkov před první světovou válkou, kde se zatím nepodepsal vliv města. Majerová zcela chápe útisk a špatné podmínky, které zde vládnou. Hlavní hrdinka je Lenka Bilanská. Příběh začíná jejím narozením na venkově. Kromě sourozenců Antonína, Josefa, Marie a Anny měla velmi přísného, zlého a hrubého otce. Naštěstí ji však chránila matka, která měla Lenku ze svých dětí nejraději. Lenka mohla chodit i přes odpor otce do školy. Přátelila se se svým spolužákem Otíkem. Sestra Anna se dobře provdala za řezníka a Marii si zanedlouho odvedl pražský Procházka. Lenka odmítala Otíkovu lásku. Milovala lékaře Romana. Lenka onemocněla. Román končí v nemocnici, kde se Lenka pomalu uzdravuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat