Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jarmila Glazarová (1901 – 1977)

spisovatelka, publicistka, vlastním jménem Podivínská.
Dílo:
„Roky v kruhu“ – autobiografická próza, vzpomínka na vlastní harmonické manželství.
„Vlčí jáma“ – psychologický román, obraz manželství tyranské, stárnoucí, lakomé a egoistické Kláry a mladšího muže Roberta, rozbitý příchodem citlivé dívky Jany.
„Advent“ – románová sociální balada, děj se odehrává u Rožnova pod Radhoštěm na usedlosti sedláka Podešvy. Hlavní hrdinka krásná, chudá Františka, přišla při neštěstí v lese o svého budoucího manžela, spadl na něho při kácení strom. Františka je zdrcená, čeká s ním dítě. Od lidí se jí dostává pouze posměchu kvůli nemanželskému synovi Metodkovi. Františčina krásná tvář zaujme sedláka Juru Podešvu. Františka se za něho provdá. Ze statku chce vytvořit harmonický domov, to co nikdy neměla, ale od manžela a ani od jeho milenky služky Roziny se jí nedostává pochopení. Metod na statku zdivočí, chodí za školu a krade. Františka v zoufalství zapálí seník i s manželem a jeho milenkou Rozinou.
Budovatelský román – výrobní román, navazuje na předválečný městský a venkovský román, popisuje prostředí, schematičtí hrdinové pozitivní – dělníci, funkcionáři, negativní intelektuálové, špióni. Třídní srážky, sabotáže, obraz znárodňování, budování, združstevňování vesnice, osídlování pohraničí. (Např. Řezáč – „Nástup“, „Bitva“, Říha – „Země dokořán“, Svatopluk – „Bez šéfa“).

Žádné komentáře:

Okomentovat