Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

František Hrubín (1910 – 1971)

básník, dramatik, zakladatel moderní poezie pro děti u nás. Nedokončil studia na právnické a filozofické fakultě. Pracoval jako knihovník.
Dílo:
„Včelí plást“ – sbírka obsahuje básně modlitby a dva cykly znělek, v nichž je zřejmá touha autora po naprosté dokonalosti verše a virtuozitě ve stavbě básně.
„Říkejte si se mnou“ – knížka pro děti, vychází z dětské fantazie, hravosti, z říkanek a rozpočitadel.
„Stalingrad“ – básnická skladba, v níž jde o střetnutí dobra a zla, součástí sbírky „Chléb s ocelí“.
„Jobova noc“ – poema, mezi biblické symboly je zakomponována myšlenka na Čechy a jejich utrpení.
„Hirošima“ – sbírka, upozorňuje v ní na nebezpečí nové války, propojuje tuto událost s životem na pražském předměstí, vše, co se odehrává na Zemi, má společný prostor – vesmír.
„Srpnová neděle“ – divadelní hra, žádná z postav nepředstavuje nějaký jednoznačný charakter, charaktery jako by se dotvářely přímo na scéně, podobně je tomu i s dialogy, působí nedokončeně, lidé spolu skutečně nekomunikují, mluví spíše sami k sobě, jsou uzavření v sebe.
„Křišťálová noc“ – divadelní hra, věnuje se mezilidským vztahům a konfliktům mezi mladou a starší generací či mezi muži a ženami, odehrává se ve venkovském prostředí.
„Romance pro křídlovku“ – básnická skladba o lásce a smrti, které se prolínají ve dvou rovinách, autor přechází od lyrických metafor až k hovorovosti, sugestivně působí opakování a nejrůznější obměňování.
„Zlatá renta“ – básnická próza ve které si hlavní postava Jan uvědomuje, že jeho předchozí život byl naprosto zbytečný a marný a je nutné umět se zorientovat.
„Špalíček pohádek“ – pro děti
„Černá denice“, „Lešanské jesličky“ – motivy života, smrti, vzpomínání a snů.

Žádné komentáře:

Okomentovat