Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stanislav Kostka Neumann (1875 – 1947)

narodil se v rodině pražského advokáta. Po přerušení středoškolských studií se plně věnuje literatuře. Pracuje na Almanachu secese, zakládá anarchistický časopis Nový kult, spolupracuje s Lidovými novinami, připravuje Almanach pro rok 1914. 1. sv. válku tráví na frontě. Po válce vstupuje do České strany socialistické a v roce 1921 do KSČ, v roce 1929 vystupuje proti novému vedení v KSČ v čele s Klementem Gottwaldem. Prošel složitým uměleckým vývojem od anarchismu, dekadence a symbolismu přes civilismus a kritický realismus až k proletářské poezii.
Dílo:
„Rudé zpěvy“ – sbírka
„Nové zpěvy“ – civilizační poezie
„Láska“ – intimní poezie
POETISMUS
Ryze český básnický směr, program mladé generace, která chce žít naplno proti odříkání a zdrženlivosti se chtějí přenést do krásného světa bez rozporů. Poezie plná obraznosti, humoru, hravosti, převažující exotické a cirkusové náměty, proti logice staví fantazii. Svými básněmi chtěli vyvolávat cit.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958)
narodil se v učitelské rodině v Biskoupkách u Třebíče. Po maturitě na gymnáziu krátce studoval práva v Brně a následně v Praze filozofickou fakultu. Převážnou část života působil jako spisovatel z povolání. Experimentuje ve všech literárních formách.
Dílo:
„Most“ – sbírka, básnický debut, smyslová poezie využívající cit pro barvy a tvary.

Žádné komentáře:

Okomentovat