Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Útěk do Budína“

román z česko-slovenského prostředí.
„Obrazy z dějin národa českého“ – „Kosmas“ – děj povídky se odehrává v Praze od roku 1114 a končí v roce 1120. Tato povídka popisuje část Kosmova života – kanovník svatovítské kapituly. Po světě putovali 4 žebráci – pohan „zvířecího vzhledu“, uprchlý otrok, jeden bezruký a druhý trochu dýchavičný zbrojenec. Neustále trpěli hladem, až potkali Kosmase. Nabídl jim pohostinství za vyprávění jejich příběhů. Roku 1116 však přišlo suché léto, paní Božetěcha Kosmova žena onemocněla a Kosmas musel starce vyhnat. Neměl už čas na jejich vypravování. Snažil se být co nejvíce se svou ženou. Božetěcha nakonec zemřela. Její smrt nesl těžko. Z jeho smutku mu pomohli přátelé Bruno a Šebíř.
„Řeky“ – vrah a blázen, který je pochován se všemi poctami jako neznámý vojín – hrdina.
„Luk královny Dorotky“ – povídka
„Konec starých časů“ – román, zbohatlík koupil zámeček a chce žít stylem šlechticů, ale neumí to. Objevuje se záhadný muž, který tvrdí, že je ruský kníže. Vetře se do společnosti, všechny okouzlí a nakonec se zase vytratí.
„Kubula a Kuba Kubikula“ – pohádka pro děti
„Jezero Ukereve“ – děj se odehrává v Africe, kritika kolonialismu. Hlavní hrdina je lékař hledající lék proti malárii. Nakazí se, ale před smrtí se dozvídá že němečtí lékaři lék objevili.
„Josefína“ – veselohra o nadané zpěvačce, která se neumí chovat.
Natočil dva filmy: „Před maturitou“, „Marijka nevěrnice“.

Žádné komentáře:

Okomentovat