Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká poezie mezi dvěma světovými válkami 14.

Charakteristika doby:
-doba ovlivněna 1. světovou válkou (1914-1918)
-1917 – říjnová revoluce v Rusku (7.listopad)
-28 října 1918 – vznik ČSR
-do roku 1920 – boj o charakter republiky (vznik poetismu)
-polovina 20. let – odliv revolučních nálad (vzniká poetismus)
1929 hospodářská krize, stávky a demonstrace
30. léta surrealistická skupina
2. polovina 30.let – varování proti fašismu
1938 – Mnichovská dohoda
15. 3. 1939 – vznik protektorátu Čecha Morava
Proletářská poezie – reakce na revoluční události v Evropě i u nás. Má jednoduchou formu i jazyk, rýmované, krátké básně určené ke kolektivnímu poslechu. Tématem je bída dělnictva a boj za spravedlivý svět. Hlavní hrdina je dělník (proletář), který bojuje za spravedlivý svět a to především revolucemi a svou prací vytváří trvalé hodnoty
JIŘÍ WOLKER – z bohaté rodiny, vystudoval gymnázium a práva, hned po studiích odjíždí s přítelem Bieblem k moři, kde propuká jeho tuberkulóza. Odjíždí se léčit do Tater, ale nemoc se zhorší a on umírá.
POEZIE:
sb. Těžká hodina – tato balada a poslední básně z doby nemoci jsou zařazeny do pozůstalosti. Přeměna chlapce v muže, víra ve spravedlnost. Uvědomuje si, že nového spravedlivého světa lze dosáhnout prací a bojem, lidé se musí spojit, aby uskutečnily své představy.
balada O snu – Jan se prochází městem a vidí sociální rozdíly. Má sen, ve které, se mají všichni dobře a vypráví o Marii. Chtěl by, aby celý svět byl spravedlivý.
balada O nenarozeném dítěti – 2 mladí lidé zjišťují, že budou mít dítě. Přáli by si ho, ale nemůžou si ho dovolit, protože by ho neuživili.
balada O očích topičových – dělník, který celý život pracoval v továrně přichází o zrak, ale práce po něm zůstává a on umírá.
BÁSNĚ Z DOBY NEMOCI: Balada z nemocnice
Balada o námořníkovi

Žádné komentáře:

Okomentovat