Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VLADISLAV VANČURA

Markéta Lazarová – příběh ze středověku. Lazar má dceru Markétu, kterou nechal vychovat v klášteře. Proti Lazarovi stojí rod Kozlíků. Mikoláš Kozlík unese Markétu, se kterou se nakonec vezmou. Kozlíkova dcera Alexandra se zamiluje do hraběte Kristiána, kterého přepadli a vzali s sebou jako zajatce. Kristiánův otec napadne Kozlíkův tábor a uprchnou jen ženy, děti, Mikoláš a Kristián. Ten se později vrátil k otci, ale poté hledal Alexandru v lesích a zešílel. Ta ho našla vyčerpaného a z nenávisti ho zabila. Teprve potom si uvědomila, že ho milovala. Mikoláš mezitím sháněl vojsko, aby mohl vysvobodit otce a bratry, ale byl také zajat. jejich popravě museli přihlížet Markéta i Alexandra. Obě čekaly dítě. Alexandra si po porodu vzala život a Markéta vychovávala obě děti.
Obrazy z dějin národa českého – nedokončeno, vzniklo za okupace, pásmo historických povídek – novela Kosmas
JAROSLAV DURYCH
r. Bloudění – z doby baroka, hrůzy 30 leté války, ospravedlnění rekatolizace. Popisuje osudy českého protestanta Jiřího a španělské katoličky Anděly.
IVAN OLBRACHT
r. Nikolaj Šuhaj Loupežník – Zakarpatská Ukrajina v poválečných letech, dezertéři Nikolaj a jeho přítel se skrývají u čarodějnice, která jim dala vypít lektvar zaručující nezranitelnost střelnou zbraní. Nikolaj se ožení s Eržikou a stal se zbojníkem, který chudým dával a bohatým bral, četníci se marně snažili ho dopadnout, lidé s ním sympatizovali a pomáhali mu. Jednou přece padl do rukou četníků, ale Eržika jednoho z nich podplatila a on se dostal znovu na svobodu. Zastřelil četníka a byla na něj vypsána odměna, zrádní kamarádi ho ubyli sekyrou, Nikolaj však v srdcích lidí nezemřel, stal se pro ně symbolem svobody a touhy po sociální spravedlnosti.
Období po roce 1945:

Žádné komentáře:

Okomentovat