Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Továrna na absolutno

– lidé vymyslí karburátor, ten působí hezky na lidi, ale oni o něj začnou bojovat. Krása se přemění ve zkázu.
Krakatit – Inženýr Prokop vynalezne nesmírně účinnou třaskavinu – krakatit (název odvozen od sopky Krakatoa). Při práci na tomto vynálezu je raněn, dostává vysoké horečky, blouzní. V tomto stavu se setkává se svým dávným přítelem Tomšem a vyzrazuje mu chemickou formuli krakatitu. Tomeš, který je v neustálé peněžní tísni, chce vynálezu využít, ponechá přítele svému osudu a odcestuje. Zanedlouho se objevuje tajemná krásná dívka a předává Prokopovi balíček určený Tomšovi, prokop se rozhodne po ní pátrat, odjíždí do Týnice k Tomšovu otci lékaři. Zde upadne do mdloby, která trvá šest týdnů. I potom zůstává, zamiluje se do lékařovy dcery Anči.
Své dobrodince opouští až tehdy, když se v novinách objeví inzerát, kterým jej hledá jakýsi pan Carson, jedná se o ředitele vojenské továrny v Balttinu, jenž se zajímá o koupi vynálezu. Prozrazuje Prokopovi, že u něho Tomeš pracoval. Díky této informaci odjíždí Prokop do Balttinu, zde je však uvězněn a nucen k vydání vynálezu. Protože neustále odmítá, chtějí jeho pozornost upoutat krásnou princeznou. Ta se ale do něho opravdu zamiluje a pomáhá mu k útěku. Prokop prchá do Itálie, kde se seznamuje se zdejšími anarchisty. Ti ukradli Tomšovi troch krakatitu a chtějí pomocí něho ovládnout svět.
Po dlouhém putování se Prokop setkává s Tomšem, kterému se právě podaří vyrobit krakatit. Snaží se jej varovat, neboť anarchistická stanice vydává vlny vedoucí k samovolnému výbuchu krakatitu. Prokop spolu s neznámou dívkou a diplomatem Daimonem prchají na Daimonovo sídlo. Odtud nechají vlnovým zářením krakatit explodovat. Dojde k strašlivému výbuchu, který zasáhne i Prokopa. Když procitne, potkává stařečka s panoptikem. Ten mu pomocí kukátka umožňuje pohled na nejrůznější míst na světě. Poznává tak, jak hluboce se mýlil, když toužil po ohromných objevech a hnal se slepě za neznámým cílem.
Poučení: měli my se dělat takové věci, které budou užitečné pro lidstvo.

Žádné komentáře:

Okomentovat