Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Povětroň – Druhá část trilogie

Do nemocnice je přivezen těžce zraněný letec. Nikdo o něm nic neví. Je v bezvědomí, nikdy se z něho již neprobudí a umírá. Zemře nepoznán, beze jména. Jeho osud vzbuzuje netušený zájem mnoha lidí, kteří si ve své fantazii konstruují letcův příběh, jež se dle jejich mínění mohl odehrát. Kromě lékařů se případem zabývají jasnovidec, ošetřovatelka a básník. V každém příběhu se odráží kus života i myšlenky vypravěče.
Objektivní lékařská zpráva uvádí tyto poznatky: alkoholismus, žlutá zimnice, vadné srdce, stopy jaguářích tlap po těle. Neznámí zřejmě přiletěl z Indie.
Ošetřovatelka prožívá sen, ve kterém se jí letec svěřuje se svým životem. Matku nikdy nepoznal, otce neměl rád. Zamiloval se do dívky, která byla velmi vzdělaná. Brzy se začal obávat její duševní převahy a proto ji opustil a žil jako dobrodruh. Když těžce onemocněl, rozpomněl se na svou lásku chtěl se k ní vrátit, ale cestou ztroskotal.
Jasnovidcovo vypravování se v některých údajích shoduje. Neznámý neznal matku, s otcem se nemohl nikdy řádně domluvit, neboť byl velmi autoritativní. Vybudoval tak ve svém synovi revoltu proti jakémukoliv řádu. Neznámý pracoval jako chemik v cukrovaru, učinil důležitý objev. Nepodařilo se mu jej ale prakticky zužitkovat, proto utekl na Antily a oddával se samotářskému snění. Jednou objevil v nějaké odborné publikaci svůj vzorec, začal se bát o své dílo. Cestou domů se se svým letadlem zřítil.
Zcela jinak vidí příběh básník. Neznámý prý pobýval na Kubě, byl zde raněn a ztratil paměť. Zachránil jej obchodník Camagueyn a zaměstnal jej u firmy. Svému zachránci odváděl neznámý dobré služby, na Haiti založil třtinové plantáže. Později se zamiloval do zaměstnavatelovy dcera a zatoužil po bohatství. Začal se zabývat těžbou asfaltu, ale nedařilo se mu. Přišel o vše. V záchvatu nesmírného zoufalství se mu navrátila paměť. Vzpoezničnímněl si na otce, milionáře, který jej po hádce vyhnal z domu. Zažil mnoho bídy, ale otce se nikdy nedoprošoval. Nyní se však rozhodl podrobit, spěchal letadlem domů a ve vichřici ztroskotal

Žádné komentáře:

Okomentovat