Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Karel Poláček (1892 – 1944)

pocházel z Rychnova nad Kněžnou z rodiny židovského kupce. Vystudoval gymnázium, první světovou válku prožil na ruské a srbské frontě. Pracoval v redakci Lidových novin, kde proslul jako autor celé řady vynikajících soudniček, sloupků, fejetonů a povídek. Redakci musel z rasových důvodů roku 1939 opustit. Zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi.
Dílo:
„Muži v ofsajdu“ – román se stal velmi populární. 2 Hlavní postavy, 2 fanoušci. Fanda Slavie pan Načeradec a otec a syn Habáskovi ti fandí Viktorce. Habáskovi jsou chudí, syn nemá matku. Dostanou se do sporu s panem Načeradcem a jsou odvedeni na policii, musí zaplatit pokutu. Pan Načeradec pokutu zaplatí a zaměstná syna pana Habáska. Mladý Habásko si najde dívku a vezmou se.
„Dům v předměstí“ – satira na maloměšťáctví, hlavní postavou je majitel domu. Je to člověk neurvalý, deptá své nájemníky a chce od nich co nejvíce peněz. Nastěhuje se mladý pár, který deptá, ale oni zdědí dům a místo nich se nastěhuje mladý právník, který mu vše vrací
„Hlavní přelíčení“ – román charakteristický sarkasmem a ostrou kritičností.
„Okresní město“, „Hrdinové táhnou do boje“, „Podzemní město“, „Vyprodáno“ – románová pentalogie, pátý díl je nezvěstný, hrdiny těchto románů sleduje autor v zatuchlé atmosféře venkovského městečka těsně před vypuknutím první světové války, provází je na haličskou frontu a nakonec předvádí válečné zázemí, hladovějící obyvatelstvo a válečné zběhy.
„Se žlutou hvězdou“ – deník z koncentračního tábora
„Hostinec U kamenného stolu“ – humoristická próza o venkovských lázních a letních hostech.

Žádné komentáře:

Okomentovat