Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„O nenarozeném dítěti

– balada, bída, která zabrání narození dítěte.
„O očích topičových“ – balada, dělník který celý život pracoval v továrně přichází o zrak, ale práce po něm zůstává a on umírá.
„Těžká hodina“ – chtěl napsat knihu balad, tyto balady a poslední básně z doby nemoci jsou zařazeny do pozůstalosti. Autor se staví do pozice dítěte, jehož očima hledí na svět po první světové válce. Hrozí se jejího násilí, zbytečné krutosti a zloby. Wolker se vrací do prostředí svého bezstarostného mládí, klidných zákoutí a pokojné přírody. Z celé sbírky vyznívá tón radosti a lásky mladého člověka.
„Z nemocnice“ – balada z doby nemoci, muž má představu když by na jeho postel svítilo slunce, tak by se uzdravil. Chce aby nemocný pod oknem zemřel, uškrtí ho. Chtěl jsem žiti kamaráde proto jsem tě uškrtil. 2 dny slunce nesvítilo, 3 den ano.
„O námořníku“ – balada z doby nemoci. O lásce (věrnosti) a nevěře. Námořník se oženil z lásky a musí odjet na moře. Ona chce aby odjel, on říká aby na něho myslela a byla věrná. On přijíždí do Marseye. Ona na něho čeká. Děvče se mu připomíná. Říká jí, že miluje jen svou ženu. Každá mu byla dobrá. Ta dívka, která na něho čekala se utopila. On se vrací a žena mu byla nevěrná. Psa zabil. Mikuláš je na lodi, je u majáku. Strážce majáku zemřel. Mikuláš nastupuje místo něho.
Jindřich Hořejší (1886 – 1941)
narodil se v pražské proletářské rodině. Roku 1905 odešel bez finančního zajištění do Paříže. Za války se ocitl na ruské frontě. Pracoval jako úředník a redaktor.
Dílo:
„Hudba na náměstí“, „Korálový náhrdelník“, „Den a noc“ – sbírky
Josef Hora (1891 – 1945)
pracoval jako redaktor v Právu lidu, narodil se v Dobříně u Roudnice. Vystudoval právnickou fakultu, byl členem komunistické strany, ale roku 1929 se s ní rozešel. Redigoval časopisy Plán, České slovo a Postavy a dílo. Překládal z ruštiny.
Dílo:
„Pracující den“, „Srdce a vřava světa“, „Bouřlivé jaro“ – sbírky

Žádné komentáře:

Okomentovat