Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Ptákovina“

– černá komedie o zrůdnosti hloupé moci.
„Směšné lásky“ – soubor povídek, které jsou na jedné straně anekdotickými příběhy milostných vztahů, na druhé straně zobrazují jedince, který se snaží vymanit z běžného života, jeho pokus o vlastní cestu ho ale posléze samotného zaráží, protože běh událostí zamíří jiným směrem, než si jedinec představoval. Později doplněno o Druhý a Třetí sešit směšných lásek.
„Žert“ – román deziluze, je též příběhem člověka, který ve snaze vymanit se běžné šedi naráží na nemohoucnost zastavit dění, které vyvolal, jehož průběh si ovšem představoval jinak.
„Život je jinde“ – román, dokončený ještě doma, ale vydaný až v Torontu roku 1979, pokus uplatnit se v kolektivu vede básníka Jaromila k bezohlednému udavačství, které se mu posléze stává osudným.
„Valčík na rozloučenou“ – román, nejméně politicky je sice výpovědi o situaci doma před rokem 1968, ta však stojí v pozadí a aktéři vědomi si toho, že nemohou ovlivňovat chod dějin, zasahují nevybíravým způsobem do svých osudů.
„Kniha smíchu a zapomnění“ – román komponovaný ze sedmi zdánlivě samostatných příběhů, hlavní postava Tamina, která utekla do Francie a cítí se velmi opuštěna, pociťuje nakonec i na rajském ostrově, ostrově dětských her, kam ji odvádí anděl, „strašlivou tíhu lehkosti“, i zde naráží na jakýsi systém, který řídí vše ostatní.
„Nesnesitelná lehkost bytí“ – román, zachycuje rok 1968 v Československu, problémy emigrace, ale také normalizace u nás, příběh je zaměřen na osud dvou dvojic, které ovlivněny dobou, něčím co je nad nimi a něčím co je v nich, nenaleznou skutečnou cestu k sobě navzájem, skládá se z několika vyprávěcích linií, navzájem proplétaných a obměňovaných motivů.
„Nesmrtelnost“ – román, odehrává se v současné Francii a ve Švýcarsku, vystupují v něm i postavy z dějin literatury – Goethe, Bettina von Arnim a Hemingway, zesiluje se složka filozofické esejističnosti, iluze se proti předchozím románům ještě stupňuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat