Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SKUPINA „42“

Jiří Kolář (1914 - ….)
básník, výtvarník, umělecký teoretik, překladatel. Jeho tvorbu v 50. Letech znali jen blízcí přátelé, protože své dílo nemohl publikovat. V roce 1980 byl nucen emigrovat, nebyl mu povolen návrat z ciziny domů. Žije v Paříži. Jeho knihy vycházejí pouze v zahraničí.
Dílo:
„Dny v roce“ – básnická sbírka, básnický deník s věcnými záznamy.
„Prométheova jádra“ – básnický sbírka z 50. Let. (vyšla až v roce 1990), založena na autentickém obrazu každodennosti, který přerůstá v mýtus.
„Návod k upotřebení“
„Vršovický Ezop“ – sbírka napsaná v 50. Letech, vyšla v roce 1966, pojednává o tématu lidské krutosti, v části „Černá lyra“ je popsána lidská podlost od dob koncentračních táborů zpětně až po středověk.
Josef Kainar (1917 – 1971)
básník, dramatik, autor poezie pro děti, od roku 1947 spisovatel z povolání. Jeho poezie prošla složitým vývojem s vrcholy ve 40. a na pomezí 50. a 60. let. Byl ovlivněn skupinou „42“ a skupinou kolem časopisu „Květen“.
Dílo:
„Nové mýty“ – básnická sbírka výrazně ovlivněná Skupinou 42, ironie a sarkasmus, sbírka obsahuje báseň „Stříhali dohola malého chlapečka“ (báseň – obraz – vyrůstá z jediné metafory jakoby obalováním, obrůstáním tohoto ústředního obrazu, stříhání chlapce).
„Člověka hořce mám rád“ – jednoznačný optimismus z 2 předcházejících sbírek básníkovy značně zhořkl a přece navzdory zklamání znovu miluje, hledá novou lásku a znovu uhýbá před ranami života.
„Lazar a píseň“ – sbírka, která zobrazuje obě dvě strany života, ty kladné a i ty záporné.
„Veliká láska“, „Český sen“ – sbírky z 50. let, poznamenané dobou, schematismus.
„Moje blues“ – sbírka, obhajuje život a lásku, životní bilance a otevřenost.

Žádné komentáře:

Okomentovat