Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

EXILOVÁ A SAMIZDATOVÁ LITERATURA

Literatura oficiální – autoři této literatury se ztotožnili se vpádem vojsk Varšavské smlouvy. (L. Fuks, O. Pavel, V. Körner, V. Páral, B. Hrabal atd.).
Literatura samizdatová – zde vycházela díla, která později vyšla třeba v exilu, nebo po určitých úpravách i oficiálně. Zrod samizdatu je spojen se jménem Ludvíka Vaculíka, který se koncem roku 1972 se svými přáteli rozhodl, že texty odmítnuté v oficiálních nakladatelstvích budou přepisovat na stroji a vázat v knihařstvích, popřípadě svépomocí. Strojopisně vycházely také časopisy např. Vokno, Kritický sborník, Revolver revue, Prostor, Spektrum, Zebra, Váhy.
Samizdatové edice:
Petlice – roku 1972 založena Ludvíkem Vaculíkem, vycházela zde díla Ivana Klímy, Ludvíka Vaculíka, Jaroslava Seiferta, Evy Kantůrkové, Jana Patočky, Václava Havla, Václava Černého, Zdeňka Rotrekla a mnoha dalších.
Expedice – svou činnost zahájila edice v polovině 70. let a založili ji manželé Havlovi. Orientovala se na esejistiku, politologii a filozofii.
Kvart
Česká expedice – roku 1978 ji založil básník a publicista Jaromír Hořec. Byla vydávána poezie, historické a literární studie atd.
Krameriova expedice
Pražská imaginace – edice založená v polovině 80. let Václavem Kadlecem, který veškerá svá úsilí soustředil na vydávání děl Bohumila Hrabala.
Literatura exilová – literatura vycházející za hranicemi. Časopisy Svědectví, Obrys, Listy, Proměny.

Žádné komentáře:

Okomentovat