Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Emigrantská literatura

Jan Ámos Komenský (1592 – 1670)
- pochází z Nivnice, studoval na bratrských školách u nás v Přerově a na německé univerzitě Heidelberg. Pracoval jako učitel ve Fulneku a Přerově. Odešel do polského Lešna, kde mu při požáru shořel všechen majetek a materiál ke slovníku „Poklad jazyka českého“. V roce 1640 byl pozván do Anglie, později do Švédska na založení Akademie věd. Vše co psal bylo určeno českému národu, i když věděl že se do Čech nevrátí, začal psát latinsky. Poslední biskup JB (Kšaft umírající matky jednoty bratrské – kšaft = závěť, odkaz). Odkazuje ČN vzdělanost a víru že národ nezanikne. Žil a zemřel v Amsterodamu, ale je pochován v Naardenu.
Dílo:
Filozofické
„Listové do nebe“ – psáno formou dopisů, fiktivní (jako), chudí si stěžují Kristovi, Kristus je utěšuje a napomíná bohaté, aby jim pomáhali a všichni žili podle božích zákonů.
„Hlubina bezpečnosti“ – bezpečí pro Komenského je bůh a on se odevzdává do jeho vůle.
„Truchlivý“ - bezpečí pro Komenského je bůh a on se odevzdává do jeho vůle.
„Labyrint světa a ráj srdce“ – dvoudílné alegorické dílo. Motivem – poutník (Komenský) hledá zaměstnání a bloudí městem (světem), má 2 průvodce – Všudybud (poznání světa) a Mámil (nasazuje poutníkovi „růžové brýle“) – aby viděl všechno lépe, obraz světa je velice špatný – touha po bohatství snadno získaném, vidí různé špatnosti lidí – přetvářku, nemravný život, podvody a v jedné ulici i násilí i války – pesimistické vyznání první části, ve druhé části záchrana pro své srdce nachází ve více v Boha.

Žádné komentáře:

Okomentovat