Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

začal povídkami ve 20. LETECH:

sborníky: Boží muka, Trapné povídky: otázky svobody člověka, smyslu života, možnosti poznání pravdy, motivy tajemství, záhad.
hra Loupežník: - napsal ji pro budoucí ženu. Střet mezi 2 generacemi (rodiče a děti).U otcovského domu, ohrazeného a zamřížovaného jako pevnost, setkává se neznámý mladík – loupežník s Mimi, dcerou profesora. Svým smělým vystupováním si okamžitě získává její lásku. Při dostaveníčku jsou přistiženi jejími rodiči, kteří se vracejí z cest. Loupežník proklouzne za Mimi do domu a překvapeným rodičům zavře dům před nosem. Profesor se velmi rozčílí, přivolá na pomoc kde koho: hajného, kováře, starostu… Vše marně. Do tohoto boje přichází s dítětem v náručí starší dcera profesorova, která kdysi z otcovského domu uprchla za svojí láskou. Je zklamána, utýrána. Vzbudí loupežníkovu velkomyslnost, ten jí otvírá dům a sám po zákroku staré služky ( využívá příležitost a dům zamyká )prchá. Slibuje však Mimi, že se vrátí.
Hra je oslavou mládí, i když často neukázněného a mnohdy i sobeckého.
Díla jsou ovlivněna rozvojem techniky a vynálezy ohrožující člověka:
R.U.R. - Rozumovi univerzální roboti. Na osamělý ostrov přijíždí z Evropy mladá dáma, dcera prezidenta. Je pozvána do závodů Rossum’s Universal Robots (R.U.R), které vyrábějí umělé lidi-dělníky-roboty.Tito roboti vynikají úžasnou rozumovou inteligencí, nemají však vůli, cit ani duši. Jsou natolik výkonní, že brzy zcela odstraní lidskou práci. Člověk se může plně věnovat svým zálibám. Ředitel Domin s nadšením poučuje dívku, ukazuje Heleně všechna zařízení k výrobě robotů. O něco později se Helena stává Dominovou chotí.
Uplyne deset let od Helenina příjezdu na ostrov. Lidé naprosto odvykli práci, klesá populace. Domin tají před Helenou, že v Evropě vypukla revoluce robotů. I oni jsou ve velkém nebezpečí, neboť je na ostrově pouhá hrstka lidí proti tisícům robotů. Stavitel Alqist, který nepohrdá tělesnou prací, vyřkne před Helenou obavu ze zkázy celého lidského pokolení. Přivádí ji na myšlenku, že by se lidé měli vrátit k přirozenému způsobu života. Helena velice trpí tím, že se děti už nerodí, že i ona je neplodná, a chce lidstvu pomoci. Spálí proto Rossumovy plány na výrobu robotů.
K ostrovu připlouvá loď obsazená roboty, kteří vezou do své organizace příkaz vyvraždit lidstvo.
Roboti obkličují továrnu. Dr. Gall přiznává, že na popud Heleny předělával roboty na „lidi“, nejsou proto pouhými stroji, jsou mnohem silnější než lidé. Záhy se roboti zmocní elektrárny, nemilosrdně vraždí své tvůrce a pány. Ušetří pouze Alqista, protože jediný pracoval rukama.
Výbor robotů žádá Alqista, aby našel způsob výroby umělých lidí. Veškerá snaha však vychází nadarmo, nepomůže ani pitvání robota Damona. Přicházejí ale dva dokonalé typy robotů. Primus a Helena. V jejich srdcích počíná klíčit láska. Po dlouhé době vidí Alqist smích (roboti se nesmějí), slzy, obětavost, lásku muže a ženy. Dočkal se jistoty, že život nevyhyne. Posílá je, aby žili o samotě jako nový Adam s Evou a založili nové pokolení

Žádné komentáře:

Okomentovat