Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PŘELOM 20. A 30. LET

Povídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy – mají detektivní zápletku, neřešitelná záhada je logicky vyřešena, zaměření na detail
30. LÉTA
Hordubal – Jedná se o první dílo Čapkovy románové trilogie (Hordubal, Povětroň, obyčejný život), jejímž základem je otázka lidského poznání.
Juraj Hordubal se vrací po osmi letech z Ameriky domů ke své ženě Polaně a dcerce Hafii. Zažívá obrovské zklamání. Žena je chladná, vyhýbá se mu, dítě se ho bojí. O hospodářství se stará čeledín Štěpán Manya, zavedl výnosný chov koní. Hordubal se stále více cítí cizincem. Pole mu prodali, koňům nerozumí a žena podporuje čeledína.
Jednoho dne se v hostinci dozvídá o ženině nevěře. Snaží se hájit její čest, strhne se bitka a Hordubal je těžce raněn. V této svízelní situaci si však začne uvědomovat, že se jeho manželství rozpadá. Své ženě je věkově vzdálen, nemůže soupeřit s mladým čeledínem. Snaží se ale ještě zachránit, co se dá. Čeledína vypovídá ze služby, sám pracuje za všechny. Z lásky k Polaně zanedlouho přijímá Manyu zpět. Aby netrpěla Polanina pověst, zasnubuje jej se svou mladičkou dcerou. Avšak Manya není spokojen, bojí se výsměchu. Hordubal čeledína opět vyhazuje, ruší zasnoubení, sepíše závěť, ve které vše odkazuje Polaně a chce odejít z domova.
Jeho záměry jsou zpřetrhány těžkou nemocí – zápal plic. Manya s Polaniným souhlasem umírajícího zavraždí, chce se zmocnit jeho úspor. Rozbíhá se vyšetřování, odhaluje se mnohé ze života Hordubalovy rodiny, ještě více se vyšetřují nesrovnalosti a rozpory. I po smrti je tak Hordubalovi ubližováno. Při marném pátrání po pravdě lidé zapomínají, jaký byl vlastně Hordubal člověk, jeho lidské srdce zůstalo nepoznáno a neoceněno.

Žádné komentáře:

Okomentovat