Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konkurs-3

Jde o vypořádání majetkových poměrů dlužníka, který je v úpadku, tj. dlužníka, který má více věřitelů a není schopen po delší dobu plnit své splatné závazky. FO podnikatel a PO jsou v úpadku i v případě předlužení, tj. pokud mají více věřitelů a jejich splatné závazky jsou vyšší než jejich majetek. Řízení o konkursu má prvky řízení sporného i nesporného. Cílem konkursu je poměrné uspokojení věřitelů.

Zákon o konkursu a vyrovnání (KV) označuje jako účastníky jen dlužníka a věřitele, subjekty řízení jsou však i konkursní soud a správce konkursní podstaty.
Konkursním soudem je v první stupni krajský soud, v jehož obvodu je obecný soud dlužníka. Rozhoduje samosoudce, a to usnesením. Pokud je dlužník podnikatelem, rozhoduje krajský obchodní soud.
Správce konkursní podstaty je zvláštní veřejnoprávní orgán, který pod dohledem soudu zajišťuje řádný průběh konkursu. Seznam správců vede příslušný soud, zpravidla jde o advokáty nebo notáře. Soud může po správci vyžadovat zprávy a vysvětlení, nahlížet do jeho účtů a ukládat mu konkrétní pokyny. Správce je povinen vymáhat dlužníkovy pohledávky. Při porušení své povinnosti odpovídá správce za škodu jím způsobenou. Za svoji práci má nárok na odměnu. Orgány veřejné správy jsou povinny správci poskytnout součinnost. Je možné jmenovat i zvláštního správce, např. pro odlehlý odštěpný závod.

Žádné komentáře:

Okomentovat