Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Podnik a dispozice s ním

Podnik je věc hromadná – není ani věcí movitou, ani nemovitou; jedná se o objekt právního vztahu. Na jeho právní poměry se použijí ustanovení o věcech v právním smyslu – vlastník je podle ustanovení OZ oprávněn podnik držet, užívat, používat jeho plody a užitky a nakládat s ním.
Podnik nebo jeho část může být taky např. předmětem veřejné dražby, výkonu rozhodnutí, lze ho zastavit.

Organizační složka podniku: není ObchZ přesně definována; je ponecháno na podnikateli, jakou organizační složku podniku vytvoří a jak ji označí. Vymezuje pouze 3 organizační složky, které považuje za významné:
- odštěpný závod nebo jinou organizační složku podniku zapsaného v OR
- provozovnu
- samostatnou organizační složku
Odštěpný závod – ta organizační složka podniku, která je jako odštěpný závod zapsána v OR (§ 7/1 ObchZ); zápis do OR má konstitutivní character, ale nezískává právní subjektivitu, jen vedoucí odštěpného závodu se stává zákonným zástupcem podnikatele a je oprávněn jednat ve věcech týkajících se o. z. za podnikatele (pouze pod jeho firmou a dodatkem, že se jedná o o. z.). O. z. nemůže mít podnikatel nezapsaný do OR.
Jiná organizační složka podniku – obdobné postavení jako o. z.
Provozovna – prostor, ve kterém je uskutečňována určitá podnikatelská činnost. Upravena § 7/3 ObchZ a § 17/1 ŽZ). Význam zejména z hlediska jednání podnikatele.
Samostatná organizační složka podniku – vymezena ObchZ v souvislosti s prodejem podniku (§ 487 ObchZ); předmětem prodeje podniku může být I jeho část, avšak pouze taková, která je organizačně samostatná, je oddělitelná od podniku jako celku.

Žádné komentáře:

Okomentovat