Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vklady do společností-2

Vkladem společníka jsou peníze nebo jiné hodnoty (nepeněžitý vklad), které se určitá osoba zavazuje vložit do společnosti za účelem nabytí nebo zvýšení účasti ve společnosti. Vznik účasti na společnosti je vázán na převzetí závazku, avšak jeho nesplnění nemá za následek, že by se vkladatel společníkem nestal. U kapitálových společností podmiňuje velikost vkladu výši podílu (u osobních společností jsou podíly v zásadě stejné).
Souhrn vkladů společníků s nazývá základní kapitál. Nemusí se vytvořit pouze ve v.o.s.

Nepeněžitý vklad musí být hospodářsky využitelný ve vztahu k předmětu podnikání, nemůže však jít o budoucí práci nebo služby. Jeho hodnota musí být stanovena nezávislým znalcem a zapsána do zakladatelské smlouvy. Pokud v době vzniku společnosti hodnota nepeněžitého vkladu nedosáhne dříve stanovené částky, musí spolčník rozdíl doplatit. Nepeněžitým vkladem nemůže být pohledávka vůči společnosti.

Před vznikem společnosti spravuje splacené vklady zakladatel (resp. banka) pověřený tím ve společenské smlouvě. K návrhu na zápis do raystřiku přiloží správce vkladu písemné prohlášení o splacení vkladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat