Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vklady-3

Vkladem může být nemovitost (jen když tam OS bude mít sídlo, výrobnu, realitní kancelář atd.), podnik (část; sml. o vkladu podniku), know-how, CP (OS musí být banka, IS, IF, obchodník s CP atd.), pohledávka (analogicky: cesse; společník ručí za dobytnost do výše jejího ocenění) / zřízení práva užívání / požívání; nemohou to být závazky k provedení prací / poskytnutí služeb.

 Oceňování vkladů a jejich hodnota – 1 vklad může mít několik předmětů; nicméně samotný vklad je jen jediný (jeho hodnota je nominálně vyjádřena):
 předmět peněžitého vkladu – jen peníze,
 nepeněžitý vklad – musí být oceněn a zp. ocenění uveden v SS / stanovách;
 u osobních spol. (u k.s. KL) – rozhoduje dohoda zakladatelů; zákon ponechává volnost v určení hodnoty nepeněžitých vkladů,
 u kapitálových spol. (+ u KD) – hodnota vkladu se stanoví na zákl. posudku nezávislého znalce jmenovaného soudem.
Posudek obsahuje:
 popis vkladu,
 užité způsoby ocenění a údaj, zda hodnota takto oceněného vkladu, odpovídá alespoň úhrnnému emisnímu kursu akcií, jež se mají vydat jako protiplnění za tento vklad / částce, která se započítává na vklad do z. kapitálu s.r.o.,
 částku ocenění.
SS / ZS může stanovit jinou hodnotu předmětu // jen  hodnotu. V urč. případech se vyžaduje spol. posudek 2 nezávislých znalců jmenovaných soudem (hodnota vkladu  10 miliónů Kč, předmětem vkladu je podnik / jeho část, know-how, OS zakládá 1 zakladatel / má jednoho společníka).

Žádné komentáře:

Okomentovat