Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podnik

Podnik je věc hromadná (= UNIVERSITAS IURIS) – souhrn jednotlivých majetkových hodnot navzájem spojených tím, že slouží urč. PL k podnikatelskému účelu.

 Podnik je tedy soubor hmotných (věci účelově určené k provozování podniku; nemovité i movité), jakož i osobních (struktura a kvalifikační úroveň zaměstnanců) a nehmotných složek podnikání (práva, zejména pohledávky; jiné majetkové hodnoty, zejména firma, goodwill, vynálezy, klientela, ochranné známky atd.). K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty patřící PL a sloužící k provozování podniku / vzhledem ke své povaze mají tomuto účelu sloužit. Tím, co sjednocuje uvedené složky podniku jsou nehmotné statky (zejména podnikatelská myšlenka); jednotnost podniku je zal. na společném účelu – provozování podniku, nicméně je vázána i na osobu PL (není podnik bez PL a naopak; každý PL může mít jen 1 podnik – X § 4b ZKV!!!). Podnik nemá práv. subjektivitu – jde o obchodovatelný předmět práv. vztahů, který nemůže činit práv. úkony. Atrakční stránka podniku – klientela, goodwill, firma.

 Zvláštní pojmové znaky podniku – organizace (tvůrčí myšlenka nehmotné povahy), obchodovatelnost (lze jej zcizit), příležitost k odbytu (vychází z něj prodejná produkce).

Žádné komentáře:

Okomentovat