Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právo na poskytnutí jistoty nemají tito věřitelé:

Pokud OS vydala vyměnitelné / prioritní dluhopisy, pak ke dni zápisu změny zaniká právo na upisování akcií / výměnu dluhopisů za akcie // zanikají práva spojená s opčními listy; všem, kterým takto zanikla jejich práva vzniká právo na přiměřenou náhradu (výše stanovena v rozhodnutí o změně) – jestliže náhrada není přiměřená, pak je možné se určení její výše domáhat u soudu (prekluze ve 3 měsících ode dne účinnosti zápisu změny vůči třetím osobám).

 Odpovědnost za škodu – SO OS (příp. jeho členové) měnící formu odpovídá solidárně za škodu vzniklou porušením povinnosti společníkům a věřitelům (soudní rozhodnutí o náhradě je co do základu práva účinné i vůči ostatním oprávněným osobám); toto právo se promlčí v 5 letech ode dne účinnosti zápisu změny vůči třetím osobám.

 Neplatnost změny – takové rozhodnutí prohlašuje soud jen do práv. moci rozhodnutí o povolení zápisu změny do OR. Domáhat se vyslovení neplatnosti smí jen společník přeměňované OS. Pokud je možné odstranit vadu, která je důvodem neplatnosti, pak soud nejprve vyzve k jejímu odstranění.

Žádné komentáře:

Okomentovat