Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nedovolené omezování soutěže-2

Dohody mezi soutěžiteli, rozhodnutí o jejich sdružení a jednání ve vzájemné shodě jsou zakázané a neplatné, pokud vedou nebo mohou vést k narušení hospodářské soutěže. To neplatí, pokud OHS nebo jiný zvláštní zákon stanoví jinak nebo pokud ÚOHS neudělí z tohoto zákazu výjimku. Pokud se důvod zákazu dohody týká jen části dohody, zruší se jen tato část, pokud ji lze od ostatního obsahu oddělit.
Řízení o povolení individuální výjimky ze zákazu kartelových dohod se zahajuje na návrh alespoň jednoho účastníka dohody.

Zjistí-li ÚOHS, že došlo ke zneužití dominantního postavení na trhu, deklaruje rozhodnutím tuto skutečnost a zakáže do budoucna takové jednání. Dominantní postavení na trhu se určuje podle mnoha ukazatelů, obecně se pak stanoví hranice tržního podílu 40% na trhu.

Spojení soutěžitelů podléhá povolení ÚOHS, pokud je celosvětový čistý obrat vyšší než 5 miliard Kč nebo český obrat vyšší než 550 milionů, resp. aspoň dva ze spojovaných soutěžitelů dosáhli každý obratu aspoň 200 milionů. ÚOHS návrh na spoejní zamítne, pokud by spojení mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže na relevantním trhu. ÚOHS může také v rozhodnutí o povolení stanovit podmínky a omezení, resp. podmínit trvání povolení splněním určitých závazků. Povolení spojení lze i zrušit.

Žádné komentáře:

Okomentovat