Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zásady soutěžního práva

- v oblasti soutěžního práva mají velký význam mezinárodní smlouvy, zejm. Pařížská unijní úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r. 1883, která od r. 1900 chrání i proti nekalé soutěži a zavazuje členské státy (vč. ČR), aby své právo upravily podle ní

Soutěžní právo je konstruováno podobně jako trestní – stanoví pouze jednotlivé typy porušení práva – resp. soutěže: generální klauzule:
= odpovídá obecné skutkové podstatě v trestním právu a dale výčet některých zvláštních skutkových podstat, tj. konkrétních typů porušení soutěže; uvádí tedy zákazy závadného chování a sankce, ale ne pravidla slušného chování v soutěži, ty je třeba dovodit důkazem opaku
- úmyslné porušení soutěžního práva se závažným dopadem je v ČR trestným činem nekalé soutěže (§ 149 TZ) nebo porušování závazných pravidel hospodářského styku (§ 127 TZ)

KARTELOVÉ PRÁVO
Pojem, systém a prameny
= soubor právních norem, které upravují vztahy vznikající při narušení hospodářské soutěže dohodami soutěžitelů, zneužitím jejich dominance nebo jejich spojením; tento výčet představuje systém hmotného kartelového práva; navazuje:
- procesní kartelové právo, obsahující zvláštní pravidla pro postup kartelového úřadu
- narušení: různé typy, zejména vyloučení nebo omezení soutěže, ohrožení
- pramenem práva je zákon č. 143/2001 Sb. o ochraně hospodářské soutěže
- úprava veřejné podpory v zákoně č. 215/2004 Sb. o veřejné podpoře
- kartelové právo ES: přímo uplatňované, čl. 81, 82 SES

Žádné komentáře:

Okomentovat