Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

 Funkce z. kapitálu:

 měřítko zisku a ztrát OS,
 ochrana věřitelů (garanční funkce),
 v poměru, v jakém se společníci podílejí vklady na zákon kapitálu, se podílejí na zisku OS.
Údaj o výši z. kapitálu je povinným obsahem SS a stanov a zapisuje se do OR; dále je povinným obsahem rozvahy a vykazuje se na pasivní straně. Z. kapitál je součástí vlastního kapitálu.
Rezervní fond (RF)
Rezervy – část aktiv OS blokovaná v ziskových letech k sanaci nepříznivého hospodaření v dalších letech a zmírnění rozdílů mezi ziskovými a ztrátovými výsl. v jednotlivých účet. obdobích; za tím účelem se v bilanci na pasivní straně konstruuje RF. RF povinně vytváří kapitálové spol. v okamžiku, kdy poprvé dosáhnou zisku z čistého zisku (po zdanění) / z jiných vlastních zdrojů mimo čistý zisk. Pokud má být vytvořen již při vzniku OS / zvyšování z. kapitálu, pak jedině formou příplatků nad hodnotu upsaných vkladů / nad EK akcií).
Rezervy:
 zjevné (RF) a skryté,
 zdanitelné a nezdanitelné.

 Funkce RF – z. kapitál je neměnný a zisk je prioritně určen k rozdělení mezi společníky; kdyby OS vykrývala mimořádné výdaje z aktiv vyrovnávajících položku z. kapitálu byla by ztrátová; účelem je zmírnění ztrát v nepříznivých letech. Aktiva vyrovnávající položky RF a z. kapitálu tvoří zajišťovací vlastní kapitál. Podíl na čistém zisku OS lze stanovit teprve po doplnění RF.

Žádné komentáře:

Okomentovat