Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Způsob jednání:

jeden z údajů, který je zapisován do OR; vymezuje, má-li obchodní společnost vícečlenný nebo kolektivní statutární orgán:
vícečlenný – podpůrné pravidlo ObchZ, že každý ze statutárních orgánů je oprávněn jednat samostatně (v. o. s., k. s.)
kolektivní – musí být nejprve určeno, kteří z členů statutárních orgánů jsou oprávněni jednat jménem společnosti; u nich (je-li jich vice) pak musí být vymezen i způsob, jakým tak činí (přípustné je jak samostatně, tak i společné jednání 2 a vice členů).
Určení způsobu jednání statutárního orgánu nemůže být považováno za omezení jednatelského oprávnění tohoto orgánu nebo jeho členů. Vymezení způsobu jednání statutárního orgánu tak, jak je uvedeno v OR, je plně účinné vůči každé třetí osobě, a to pod sankcí neplatnosti právního úkonu.
Výkon funkce: založen na zásadě dobrovolnosti; osoby musí se svojí volbou nebo jmenováním souhlasit a mohou z funkce odstoupit (odstoupení = jedna z možností zániku funkce)
Vztah mezi společností a osobou statutárního orgánu: vždy obchodněprávní, nikdy ne jiný, zejména pracovněprávní; jedná se o vztah smluvní, založený většinou nepojmenovanou smlouvou řídící se přiměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě; výjimkou je založení vztahu na základě tzv. smlouvy o výkonu funkce (písemná forma, schválená valnou hromadou nebo všemi společníky, kteří ručí za závazky společnosti neomezeně)

Žádné komentáře:

Okomentovat