Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konkursní podstata

Pokud je PO nebo FO v úpadku, má povinnost podat návrh na konkurs sama. Dále jsou legitimování všichni věřitelé. Navrhovatel může vzít návrh zpět až do zahájení konkursu.
Aby byl konkurs zahájen, musí aktiva dlužníka postačovat alespoň na úhradu nákladů řízení.
Pokud jsou pro to dány podmínky (mj. včasný dlužníkův návrh, aspoň 50 zaměstnanců, nejde o opětovný návrh atd.), může soud povolit ochrannou lhůtu 3 měsíce, po kterou věřitelé nemohou vymáhat své pohledávky výkonem rozhodnutí, soud může zrušit omezit právní úkony dlužníka a ve které je dlužník povinen soustavně usilovat o vstávání z úpadku.

Po prohlášení konkursu nemůže úpadce disponovat svým majetkem, osoby mohou odstupovat od smluv s úpadcem uzavřených (bez plnění), řízení o nárocích z majetku z podstaty se přerušují, na tento majetek nelze provést exekuci, nesplatné pohledávky se pro konkursní řízení považují za splatné, zaniká SJM a správce vstupuje do procesních práv úpadce.
Právní úkony dlužníka provedené v posledních 6 měsících před prohlášením konkursu jsou vůči věřitelům neúčinné, pokud je věřitel chtěl takovými úkony ožulit.

V přípravné fázi sepisuje správce majetek, který náleží do podstaty a věřitelé přihlašují své pohledávky. Na nepřihlášené pohledávky se nebere zřetel. Sestavený seznam přihlášek předloží správce soudu. Soud přihlášky přezkoumá. Pohledávky při jednání může popírat správce, dlužník i věřitelé. Výsledek přezkumného jednání se zapíše do seznamu přihlášek.

Žádné komentáře:

Okomentovat