Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obchodní společnosti obecně-2

S.r.o / a.s. se označují jako kapitálové společnosti. Společníci v nich nejsou povinni k osobní účasti, ale musí do nich vložit majetkový vklad. Souhrn vkladů pak tvoří základní kapitál společnosti. Kapitálové společnosti vytvářejí zpravidla i jiné než statutární orgány – valné hromady, dozorčí rady apod. Z kapitálových společností může společník vystoupit jednostranným právním úkonem.
• Založení a vznik společnosti
První etapou je založení, druhou pak vznik společnosti. K založení stačí uzavření společenské smlouvy, ke vzniku je nutný zápis do raystřiku.

K založení většinou dochází společenskou smlouvou, pokud může být společník jen jeden, pak zakladatelskou listinou vyhotovenou formou notářského zápisu. Tuto formu musí mít i společenská smlouva s.r.o / a.s.

Zapsáním do raystřiku může společnost nabývat práva a povinnosti. Návrh na zápis musí být podán do 90 dnů od založení společnosti. Obecně platí, že společnost je založena na dobu neurčitou.
Kdo jedná jménem společnosti před jejím vznikem, je z tohoto jednání zavázán. Pokud mu jednání společníci (resp. příslušný orgán) do tří měsíců od vzniku společnosti schválí, pak paltí, že je z tohoto jednání společnost zavázána od začátku.

Žádné komentáře:

Okomentovat