Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Spojování soutěžitelů

= koncentrace na trhu je změněna nikoliv ekonomickým růstem jednoho soutěžitele, nýbrž jeho spojením s jiným soutěžitelem
Právní formy spojení:
a) přeměna dvou nebo více samostatně působících soutěžitelů – zrušení s právním nástupcem; buď fúze (sloučení a splynutí obchodních společností) a rozdělení sloučením. Jedná se o úplné spojení – dochází ke ztrátě právní subjektivity všech nebo některých účastníků.
b) nabytí podniku jiného soutěžitele – smlouvou, držbou nebo jiným způsobem; nedochází k zániku právní subjektivity prodávajícího soutěžitele, ale dojde k převodu jeho obchodního majetku, resp. spojením s vlastním majetkem nabyvatele k jeho navýšení, což může zvýšit jeho tržní sílu. Z hlediska právní subjektivity neúplné spojení, z hlediska majetku úplné.
c) nabytí kontroly nad podnikem jiného soutěžitele – nedochází k zániku jeho právní subjektivity nebo k převodu jeho majetku – koncentrace neúplná. Nabytí kontroly = možnost ovlivňovat soutěžní chování druhého soutěžitele (např. ovlivňovat složení, rozhodování a hlasování orgánů kontrolovaného soutěžitele).

Žádné komentáře:

Okomentovat