Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zrušení bez likvidace

- rovněž možná, pokud dochází ke zrušení společnosti proto, že došlo ke zrušení konkurzu po splnění rozvrhového usnesení nebo zrušení konkurzu z důvodu, že majetek úpadce nepostačuje úhrad nákladů konkurzu, nebo byl zamítnut návrh na prohlášení konkurzu pro nedostatek majetku a společnost nemá žádný majetek – nevyžaduje se souhlas správce daně
- přeměna možná i tehdy, že společnost na základě rozhodnutí společníků nebo příslušného orgánu společnosti již vstoupila do likvidace (společníci musí rozhodnutí o likvidaci zrušit)

Společnosti se sídlem v ČR mohou být přeměněny:
- fúzí (sloučením nebo splynutím; zanikající i nástupnické společnosti musí mít stejnou právní formu, není-li zákonem stanoveno jinak; ocenění jmění posudkem znalce zákon vyžaduje jen při emisi nových akcií)
- převodem jmění na společníka (pouze tehdy, pokud jde o společníka se sídlem nebo bydlištěm v ČR a zapsaným v OR; u v. o. s. např. pokud jsou jen 2 společníci a na straně jednoho je důvod pro zrušení společnosti)
- rozdělením (rozdělení se založením nových společností; rozdělení sloučením; kombinace obou forem; dochází-li k rozdělení a. s. nebo s. r. o., je rozdělovaná společnost povinna nechat ocenit svoje jmění posudkem znalce ke dni zpracování konečné účetní závěrky)

Žádné komentáře:

Okomentovat