Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kapitálová obchodní společnost =

Vlastní kapitál = vlastní zdroje financování obchodního majetku podnikatele; v rozvaze na straně pasiv; výše se zjišťuje na základě účetní závěrky z hodnot, které jsou vykazovány v účetnictví.
Základní kapitál = peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů všech společníků do základního kapitálu společnosti. Vklad vyjadřuje podíl společníka na základním kapitálu. Základní kapitál je součástí vlastního kapitálu. Výše základního kapitálu musí být vyjádřena v Kč. Povinně se vytváří v každé obchodní společnosti, kde jsou povinné vklady – s. r. o., k. s. a a. s. Výše základního kapitálu se zapisuje do OR pouze u s. r. o. a a. s.
Vklad = majetek, který se společník zavazuje vložit do společnosti. Předmětem mohou být peníze nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty. Nepeněžitým vkladem může být jen takový majetek, který:
- hospodářská hodnota majetku je zjistitelná (je ocenitelný v korunách; hodnota nepeněžitého vkladu do s. r. o. a a. s. musí být stanovena podle posudku znalce, kterého jmenuje pro daný případ soud na návrh zakladatele)
- je hospodářsky využitelný pro společnost z hlediska předmětu jejího podnikání
- je samostatně převoditelný (existuje nezávisle na osobě vkladatele).

Žádné komentáře:

Okomentovat