Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vklady do společností-2

Podíl představuje účast společníka ve společnosti a z ní plynoucí práva a povinnost. Každý společník může mít jen jeden podíl, ledaže jde o a.s. Pro účely ObchZ se podíl oceňuje mírou účasti společníka na čistém obchodním majetku společnosti, jež připadá na jeho podíl. Při zániku účasti společníka jinak než převodem podílu mu vzniká právo na vypořádání. Po likvidaci společnosti má společník právo na podíl na likvidačním zůstatku.
Podíl lze převádět, nejde o věc, ale o „jinou majetkovou hodnotu“. Převod je omezen jen u v.o.s, kde se musí měnit společenská smlouva.
U podílu rozeznáváme majetková práva (podíl na zisku) a nemajetková práva (podíl na řízení společnosti). Stejně tak dělíme i povinnosti – majetkové (vkladová) a nemajetkové (např. zdržet se konkurenčního jednání).

Vklady-3
= ILLATA (= přinesený majetek) – zvláštní zcizovací úkon, jímž zakladatel / přistupující společník převádí na OS urč. majetkový statek; vklad reprezentuje souhrn hodnot vkládaných do OS za účelem nabytí /  účasti v OS. Předmětem vkladu může být hmotný i nehmotný statek způsobilý být předmětem občanskopráv. vztahů, je převoditelný a je ocenitelný v penězích.
vklad:
– peněžitý,
– nepeněžitý – jen takový statek, který OS může hosp. využít ve vztahu k předmětu podnikání a jehož hodnota je hosp. zjistitelná:
 jako podíl na z. kapitálu (PASIVUM),
 jako majetková hodnota (AKTIVUM).

Žádné komentáře:

Okomentovat