Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Fúze

 sloučení – zánik OS (předchází zrušení bez likvidace), její jmění přechází na jinou OS (A, B; B zrušeno a majetek přechází do A  A); společníci zanikající OS se stávají společníky nástupnické OS; zúčastněna je zanikající i nástupnická OS;
 splynutí – zánik 2 a více OS; jmění přechází na nástupnickou OS (A, B; obě zrušeny  vznik C); společníci zůstávají; zúčastněné jsou jen zanikající OS.

 Posudek znalce (ocenění jmění u každé zanikající OS):
 při sloučení a.s. / s.r.o., pokud mají být nástupnickou OS – a.s. vydány nové akcie / nástupnickou OS – s.r.o. mají vzniknout nové obchod. podíly – přistupujícím společníkům lze vydat i akcie z majetku a.s / na ně převést uvolněné podíly;
 při splynutí a.s. / s.r.o. – vždy; pro jmenování, odměnu znalce a obsah posudku viz jako u vkladů; znalcem může být také znalec pro fúzi (80a).

Převod jmění na společníka
- společníci / příslušný orgán mohou rozhodnout (proti vůli menšinových společníků), že se OS ruší a jmění převezme 1 společník (majoritní; i FO; u osobních OS jen tehdy, když je jen 1 společník neomezeně ručící) se sídlem / bydlištěm v ČR (pokud je jeho obchod. podíl, akcie / zatímní list zastaven, pak je možné tak rozhodnout jen tehdy, když věřitel obdrží dostatečné zajištění). Práv. účinky nastávají ke dni zápisu převodu do OR. Soukr. vyvlastnění.

Žádné komentáře:

Okomentovat