Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

 Skončení likvidace:

A. standardně – ke dni skončení uzavře účet. knihy a sestaví účet. závěrku. Potom vypracuje zprávu o průběhu likvidace a návrh na rozdělení čistého majetkového zůstatku (l. zůstatek) – tyto musí předložit společníkům / příslušnému orgánu ke schválení (neschválení návrhu nebrání výmazu OS z OR). Každý společník nesouhlasící s návrhem může požádat soud, aby přezkoumal jeho výši podílu na l. zůstatku (musí být uplatněno do 3 měsíců ode dne projednání návrhu – prekluze; rozhodnutí soudu je pak pro OS závazné). L. zůstatek lze  jen po uspokojení všech známých věřitelů OS (nelze poskytnout ani zálohu); jestliže zůstávají některé pohledávky přihlášených věřitelů sporné, pak společníkům lze vyplatit podíly na l. zůstatku jen tehdy, když věřiteli byla za sporné pohledávky poskytnuta odpovídající jistota.
B. zvláštní zp. – předchozí ustanovení se neužije, jestliže došlo ke zrušení OS z důvodů konkursu (51.1 bod A) a OS má jen takový majetek, který nepostačuje k úhradě všech závazků:
 z výtěžku zpeněženého majetku likvidátor uspokojí nejprve N likvidace, potom mzdové nároky zaměstnanců a poté ostatní závazky (jestliže pohledávky stejného pořadí nelze uspokojit v plné výši, pak se hradí poměrně);
 pokud se likvidátorovi nepodaří v přiměřené době zpeněžit majetek, pak jej nabídne věřitelům k úhradě dluhů dle pořadí jejich pohledávek (když věřitelé odmítnou, pak přechází na stát). O tomto zp. likvidátor sestaví zprávu o naložení s majetkem (jaký byl výtěžek z majetku; jaký majetek nebyl zpeněžen; zda byl převzat věřiteli; jací věřitelé byli uspokojeni a v jaké výši a jací nikoli; jaký majetek přejde na stát) – ta je předložena společníkům / orgánu ke schválení (neschválení nebrání výmazu OS z OR).

Žádné komentáře:

Okomentovat