Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• Zrušení obchodních společností bez likvidace

 Zp.:
 fúzí (sloučení, splynutí),
 převodem jmění na společníka,
 rozdělením (se zal. nových OS, sloučením, kombinací),
 změna práv. formy OS. Přeměna je možná i tehdy, když OS již vstoupila do likvidace (dobrovolně; společníci / příslušný orgán musí jen zrušit rozhodnutí o vstupu do likvidace). Revokace rozhodnutí – rozhodnutí o přeměně lze zrušit až do povolení zápisu přeměny do OR, jestliže s tím všechny zúčastněné OS souhlasí (hlasování jako u přeměny).
Lze rozdělovat i slučovat jen v rámci stejných forem OS (osobních / kapitálových), pokud ObchZák. nestanoví jinak. Zúčastněné OS (= existující před realizací přeměny) musí mít sídlo v ČR. Fúzi a převod jmění lze uskutečnit, i když je OS v úpadku, konkursu / při vyrovnání (nicméně sml. o fúzi, sml. o převzetí nemohou nabýt účinnosti, jestliže není udělen souhlas dle zvláštního zákona, § 69h).

Fúze
- práv. účinky fúze nastávají ke dni jejího zápisu do OR. Jestliže byl zastaven obchod. podíl / akcie, zatímní listy společníka na OS, pak zástavní právo přechází na nově nabytý obchod. podíl (nástupnická OS musí právo zaznamenat na listinné akcie na jméno před jejich vydáním; zastavené listinné akcie na majitele vydá OS zástavnímu věřiteli; u zaknihovaných akcií dá pokyn SCP, aby právo zaregistrovalo).

Žádné komentáře:

Okomentovat